4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!

 

Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Bursa’da da yürüyüş ve mitingle karşılandı. Binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs mitinginde yerini aldı.

Saat 13.00’te Kent Meydanı il milli eğitim müdürlüğü önünde kitle toplanmaya başladı. 13.30’da ise yürüyüş başladı. En önde KESK, DİSK, TTB ve TMMOB imzalı “Güzel günler göreceğiz” pankartının ardından ilk olarak Türk-İş’e bağlı sendikalar yer aldılar. Türk-İş’in Hatay’da merkezi miting gerçekleştirmesine rağmen, TÜMTİS, Kristal-İş, Yol-İş, Liman-İş, Tek Gıda-İş mitinge katılım sağladı. Sendikalaştıkları için işten atılan Cargill işçileri de mitingde yerini aldılar. Kortejde, “İşçiler birleşin iktidara yerleşin!”, “Köleliğe karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikaların ardından DİSK yer aldı. Genel-İş ve Emekli Sen’in yer aldığı mitingde, Genel-İş üyeleri belediyelerde kadro talebini öne çıkartırken, Emekli Sen üyeleri ise zam talebini öne çıkardılar. Yaklaşan 24 Haziran seçimlerinde AKP’yi sandığa gömme çağrısını yükselttiler.

KESK kortejinde ise Eğitim Sen kitleselliği ile dikkat çekti. BES, Yapı Yol Sen, Tarım Orkan Sen de mitingde yerini aldı. KESK kortejinde OHAL düzeni, baskı ve yasaklar öne çıktı.

KESK’in ardından Tabipler Odası, TMMOB, Bursa SMMM Odası, TGS yer aldı. Meslek örgütleri kendi sorunları ve taleplerini öne çıkardılar. Ayrıca Alevi kurumları, LGBTİ, Nilüfer Kent Konseyi ve Doğa-Der de mitinge katılım sağladı.

TOMİS mitinge “Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz” pankartı ile katılırken, Metal İşçileri Birliği (MİB) ise, “Günlerin bugün getirdiği baskı, zulüm ve kandır. Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez” pankartıyla katıldı. Ayrıca “Sınıfa karşı sınıf”, “Her alanda kadın erkek eşitliği”, “Yaşasın sosyalizm”, “Direniş devrim özgürlük”, “Metal fırtınaya selam”, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz”, “Emperyalist savaşa hayır” dövizleri taşındı. Miting alanına girerken MİB’liler, “Metal fırtınayı yaratan MİB’liler, hoş geldiniz!” ifadeleriyle kürsüden selamlandı.

Mitingde Sosyalist Meclisler Federasyonu, Halkevleri, BHH, CHP, HDP, ESP, DP, EMEP, SYKP, Yeşiller ve Sol Parti yerini aldı. Son olarak BATİS ve SODAP’ın alana girmesinin ardından miting programı başladı.

İlk olarak tertip komitesi sahneye çağrıldı. Tertip komitesinin kitleyi selamlamasının ardından 1 Mayıs şehitleri başta olmak üzere işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı. Ardından ortak açıklamaya geçildi, açıklamayı TÜMTİS üyesi bir kadın işçi okudu. Kapsamlı saldırıların sıralandığı açıklamada mücadelenin her alanda yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Mitinge destek veren milletvekilleri ve belediye başkanlarının selamlanmasının ardından Grup Abdal sahneye çağrıldı. Abdal, Haziran Direnişi ve Mayıs ayı şehitlerini anan türküler söyledi. Halaylarla devam eden müzik dinletisiyle miting sona erdi.

Geçtiğimiz yıla kıyasla daha kalabalık geçen mitingde ayrıca KHK ile kapatılan ÇHD’nin pankartı ile alana girmek isteyen ÇHD‘liler alana girişte engellenmeye çalışıldı. Burada gerginlik yaşandı ve ÇHD‘liler uzun süre bekletildi.

 

 

 

 

Çorlu’da düzen partilerine rağmen coşkulu 1 Mayıs!

 

Nisan ayının başında Çorlu 1 Mayıs Platformu oluşturuldu. Yürütmenin oluşturulmasıyla iki toplantı yapıldı. Tartışmalar sonucunda kararlar alındı, alınan kararlar yazılı hale getirilerek altına tüm yürütme bileşenleri imza attı. Ardından alınan kararlar CHP ve arka bahçesi sendika bürokratları tarafından tanınmayarak fiili durum yaratıldı. Sonrasındaki değerlendirme sonucunda yürütmede bulunan DEV TEKSTİL Sendikası ve BHH imzalarını geri çektiler. DEV TEKSTİL Çorlu temsilcisi, ayrıntılarını daha sonrasında yapacakları değerlendirmede sunacaklarını belirtti.

Sonuç olarak DEV TEKSTİL ve Çorlu Kadın Platformu yürüyüşe katılacaklarını fakat alana girmeyeceklerini deklare ettiler.

1 Mayıs günü saat 12.30’da Tekzen yanındaki parkta buluşma başladı. Toplanma alanında Çorlu Kadın Platformu ritm grubuyla canlı bir müzik etkinliği yaptı. Etkinliğe ilgi oldukça fazlaydı.

Saat 14.00 sıralarında yürüyüşe başlayan korteje katılım sırasıyla şöyleydi: Belediye-İş Sendikası, Harb-İş Sendikası, Emekli-Sen, Güvenlik-Sen, Sav-Der, Umut-Sen, DEV TEKSTİL Sendikası, Çorlu Kadın Platformu, Memleket Sevdalıları, EMEP ve CHP.

Kortejin en canlı yürüyüşünü “Ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, iş cinayetleri, hayat pahalılığı, emperyalist savaş, gericilik... Kahrolsun ücretli kölelik düzeni, yaşasın 1 Mayıs!” pankartıyla DEV TEKSTİL Sendikası ve “Fabrikada, eğitimde, sağlıkta, tarlada, evde, sokakta yaşamın her yerinde vardık, varız, var olacağız!” pankartıyla Çorlu Kadın Platformu oluşturdu. “Kahrolsun sermaye partileri!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Jin jiyan azadi!”, “Kadın yaşam özgürlük!”, “Kadınız haklıyız kazanacağız!”, “Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gûlan!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” sloganları atıldı. Ayrıca iki kortejde de yürüyüş sırasında canlı ajitasyonlarla talepler dile getirildi.

Alana giriş noktasına yaklaşıldığında her iki kortej de durdu ve var olan 1 Mayıs Tertip Komitesi ajitasyon konuşmasıyla teşhir edildi. Konuşmada, 1 Mayıs’ın özünden saptırılıp boşa düşürüldüğü, seçimlere endeksli 1 Mayıs gerçekleştirilmeye çalışıldığı, bu anlayışa muhalif olan devrimciler ve ilericilerin verdiği emeklerin hiçe sayıldığı ifade edildi. İşçi ve emekçilerin umutlarını seçim sandıklarına değil, sokağa ve mücadeleye bağlamaları gerekliliği çerçevesinde bir konuşma yapıldı.

Ardından “Kahrolsun düzen partileri!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını haykıran kitle alana girmeden ayırıldı. Çevreden sloganlara eşlik edildi, alkışlarla desteklendi.

DEV TEKSTİL Sendikası pankartı arkasında, ağırlıklı olarak metal ve tekstil işçileri vardı. Yanı sıra çeşitli iş kollarından emekçiler ve DGB’li öğrenci gençlik de önlük ve dövizleri ile yürüyüşe katıldı.


 
§